Misijonsko središče Slovenije

Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana

Tel.: 01 300 59 50
info@etiopija-botrstvo.si

ETIOPIJA - BOTRSTVO


   Botrstvo! V Etiopiji je okoli 4,5 milijonov otrok sirot. V vsakem otroku je zapisana tragedija, ki je ni moč izbrisati. Vsak izmed njih ima obraz in ime. Mnogi otroci pridejo ali jih prinesejo k angelom v človeški podobi; redovnim sestram, ki jih na mnogih krajih Etiopije sprejmejo za svoje. Med njimi je Hosana, ki so jo našli v šotoru; Tarik, pa jim jo je prinesla neka žena, ki jo je našla, ko je tavala ob robu ceste. Sestra Nigisti nam je pripovedovala o teh otrocih, ki so pri njih našli varno zatočišče. Danes je v Sloveniji in na Avstrijskem Koroškem že skoraj 970 botrov, ki pomagajo otrokom do človeka vrednega življenja. Heilmichael, je s pomočjo programa botrstva končal študij informatike in dela v državni službi. S sredstvi, ki jih zasluži, preživlja vso družino. Selamavit je otrok sirota. S pomočjo botra, končuje študij farmacije. Po končanem študiju, bi rada s pomočjo salezijanske skupnsti v Addis Abebi, odprla lekarno za najbolj revne. Le 180 evrov letno je potrebno, da otrok v Etiopiji lahko obiskuje šolo, dobi vsak dan obrok hrane in najpotrebnejša učila za pouk. Otroke, ki so v programu salezijanskega botrstva, smo vprašali, kaj jim to pomeni: Gebre pravi: „Botrstvo mi je omogočilo, da obiskujem šolo, zato sem vesel in hvaležen“! Semira pa pravi: „Želim postati arhitektka in to vem, da bom s pomočjo botrstva dosegla svoj zastavljeni cilj“! Marcos doma nima elektrike, pa pravi: „Učim se zvečer pri sveči. Hvala botru, ki mi omogoča šolanje“. Kdor posvoji otroka na daljavo, ga reši pred cesto, kriminalom in prostitucijo. Bil je čas, ko smo se v skupini pogovarjali o Afriki. Potem je prišel čas, ko smo tvegali ter odpotovali pod ekvator, da bi naredili kaj lepega za Boga in za ljudi.
   Danes smo srečni, ker smo v tednih, ki smo jih preživeli s prijaznimi Afričani, dali najboljše, najbolj plemenito, kar je v nas: podarili smo jim sami sebe. V zameno so nam darovali nasmeh, pesem, objem.
   In kaj je tisto, kar me je še posebej zaznamovalo? Otrok, ki sem ga pestoval; deklica, ki sem ji iz papirja naredil letalo; dekle, ki mi je podarilo prešeren nasmeh; maša, ki sem jo daroval pod milim nebom; predvsem pa otroške oči ...
Jože Andolšek

Obiščite nas tudi na
Facebook simbol


 


   Če bi želeli predstavitev projekta botrstvo, življenja v Etiopiji ali prostovoljstva na osnovni ali srednji šoli, v mladinski skupini ali kakšni drugi skupnosti, pišite na info@etiopija-botrstvo.si.

Jože Andolšek >
 
Etiopija >
     

BOTRSTVO >
 
Kontakt in povezave>
Naslov za botrstvo: Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, Slovenija Telefon: +386 1 300 59 50
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies).  Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev  in delovanje vticnikov, ki omogocajo deljenje vsebin.
Ce boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke